КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Славутицька міська організація
Меню сайту

Корисні посилання
Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України 
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 
Федерація Профспілок України 
Відділ освіти виконавчого комітету Славутицької міської ради 
Міський методичний центр 

Форма входу


Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 19:00

Головна » 2015 » Грудень » 14 » Держбюджет має враховувати інтереси працюючої людини – позиція профспілок
14:50
Держбюджет має враховувати інтереси працюючої людини – позиція профспілок

Які розміри прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, базового тарифного розряду ЄТС передбачаються на 2016 рік? Який розмір інфляції передбачається в проекті Державного бюджету України наступного року? Передбачувані темпи зростання оплати праці в бюджетній сфері на 2016 рік і чи планується скорочення чисельності працівників бюджетної сфери?

Саме ці та інші актуальні питання зараз турбують працівників та профспілки і відповідно до рішення СПО об’єднань профспілок, доручення Віце-прем’єр-міністра України В. Кириленка та домовленості постійнодіючої трьохсторонній робочої групи з питань проведення консультацій на всіх стадіях бюджетного процесу, 8 грудня відбулися консультації представників всеукраїнських профспілок бюджетної сфери із представниками профільних міністерств та відомств по проекту Державного бюджету України на 2016 рік та роз’яснення проблемних питань бюджетних галузей.

У дискусії взяли участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, керівники та представники всеукраїнських профспілок бюджетної сфери, працівники апарату ФПУ. Позицію Профспілки працівників освіти і науки України представив заступник Голови Сергій Романюк.

Представники від Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства культури, Національного агентства державної служби та Національної академії наук поінформували учасників наради про сьогоднішній стан окремих галузей бюджетної сфери та перспективи вирішення гострих проблем їх фінансування у наступному році.

Під час обговорення цих перспектив, профспілковою стороною було визначено низку найбільш гострих проблем, як у міжгалузевих питаннях, так і в окремих галузях бюджетної сфери.

Зокрема, загальними проблемами визначено, перш за все, скорочення цілих закладів, підприємств та організацій; занижений, навіть порівняно з офіційно оприлюдненим Мінсоцполітики рівень мінімальної заробітної плати; дискримінація в оплаті праці, очікуваний рівень інфляції, можливий фінансовий крах системи державного соціального страхування тощо.

Щодо сфери освіти, було акцентовано увагу, що актуальними є питання передбачення в проекті Державного бюджету України на 2016 рік видатків на освіту в обсягах, що відповідають державним гарантіям, зазначеним в статті 61 Закону України «Про освіту», а саме не менше 10 % національного доходу. Важливими й необхідними є збереження гарантій педагогічним та науково-педагогічним працівникам щодо встановлення підвищених посадових окладів та доплат за наукові ступені, вчені звання, відповідно до статті 57, забезпечення житлом освітян, надання їм пільгових довгострокових кредитів на його будівництво і придбання.

Мова також йшла і про передбачення в проекті кошторису країни на 2016 рік видатків для фінансування науки на рівні, визначеному статтею 34 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», реалізації положень статті 23 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо встановлення ставок науковим працівникам наукових установ, діяльність яких фінансується з бюджету, на рівні не нижче посадових ставок викладачів відповідної кваліфікації вищих навчальних закладів, виплати науково-педагогічним та науковим працівникам грошової допомоги при виході на пенсію відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Представники профспілкової сторони після виголошення своїх позицій, подякували запрошеним представникам міністерств та відомств за участь в дискусії та надану інформацію.

Представники від профспілок наголосили, їх позиції залишаються незмінними та принциповими – Держбюджет має враховувати інтереси працюючої людини.

Переглядів: 303 | Додав: adminslav | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz