КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Славутицька міська організація
Меню сайту

Корисні посилання
Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України 
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 
Федерація Профспілок України 
Відділ освіти виконавчого комітету Славутицької міської ради 
Міський методичний центр 

Форма входу


Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 01:13

Головна » 2017 » Липень » 31 » Згодом українці отримають новий Трудовий кодекс
09:23
Згодом українці отримають новий Трудовий кодекс

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення фактично завершив підготовку проекту Трудового кодексу України (№ 1658, доопрацьований) до другого читання. З метою доопрацювання законопроекту була створена спеціальна робоча група. Аби врахувати думку усіх сторін соціального діалогу до цієї групи увійшли представники держави, профспілок, організації роботодавців, громадськості, а також експерти та науковці. Результатом спільної роботи стала порівняльна таблиця до проекту Трудового кодексу України, яку оприлюднено на офіційному сайті Верховної Ради. Загалом до неї увійшли майже 1900 поправок від суб’єктів права законодавчої ініціативи. Зокрема, зміни стосуються положення щодо заборони дискримінації у сфері трудових відносин, яка забезпечує участь у прийняті нормативних актів роботодавця всіх профспілкових організацій, що діють на підприємстві, щодо надання оплачуваної відпустки в разі отримання працівником другої вищої освіти, і багато інших нюансів, які позначаться на праці кожного з нас.
Передбачається, що на голосування в парламент проект, прийнятий в першому читанні ще восени 2015 року, потрапить незабаром. Тож уже зовсім скоро українці отримають оновлений документ для регулювання відносин із роботодавцем.
Як відомо, ще в березні 2017 року Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення підтримав підготовлений до другого читання проект Трудового кодексу України та рекомендував парламенту прийняти його в другому читанні та в цілому як Закон. Зі слів голови Комітету Людмили Денісової, загалом відбулось 38 засідань, під час яких розглянуто пропозиції та поправки, також були проведені консультації між усіма сторонами задля напрацювання компромісного документу із дотриманням балансу інтересів сторін трудових відносин. Членами Комітету було розглянуто окремі пропозиції народних депутатів, які наполягали на їх голосуванні та врахуванні в порівняльній таблиці.
Зазначимо, що наприкінці травня за ініціативи Всеукраїнської асоціації кадровиків та редакції журналу «Довідник кадровика» відбувся відкритий круглий стіл на тему «Трудовий кодекс vs КЗпП: переваги для роботодавця», модератором якого була Вікторія Ліпчанська, член Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу України при Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. У межах цієї події запрошені експерти роз’яснили важливі аспекти майбутнього документа та надали вичерпні відповіді щодо майбутніх ризиків і переваг для бізнесу. Круглий стіл став логічним продовженням Всеукраїнських кадрових зборів, на яких провідними фахівцями спільноти кадровиків вирішено звернутися до органів законодавчої та виконавчої влади з пропозицією пришвидшити прийняття Трудового кодексу та сприяти переходу трудових відносин на сучасний європейський рівень. Головна тема дискусії — аналіз найбільш важливих поправок, що планується внести до варіанта Трудового кодексу, затвердженого парламентом у першому читанні. Окрім того, нещодавно голова ВГО «Всеукраїнська асоціація кадровиків» (ВАК) Ольга Харечко звернулася з відкритим листом до Верховної Ради України щодо прискорення прийняття проекту Трудового кодексу України. Зокрема, очільниця ВАК закликала Верховну Раду найближчим часом ухвалити в другому читанні доопрацьований проект, який є максимально компромісним, відповідає директивам Європейського Союзу та передбачає низку корисних новацій для працівників і роботодавців. Відповідь на вищезазначений лист надала Людмила Денісова, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 18 липня 2017 року, в якій зокрема зазначено, що «народних депутатів України – членів Комітету ознайомлено з пропозиціями громадської організації з метою їх подальшого використання у законотворчій роботі».
Зауважимо, що Кодекс законів про працю, який сьогодні врегульовує трудові відносини в Україні, був прийнятий ще 1971 року та не враховував особливостей ринкової економіки.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»

Переглядів: 280 | Додав: adminslav | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz