КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Славутицька міська організація
Меню сайту

Корисні посилання
Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України 
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 
Федерація Профспілок України 
Відділ освіти виконавчого комітету Славутицької міської ради 
Міський методичний центр 

Форма входу


Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 13:15

Головна » 2011 » Травень » 27 » І знову про освітян
12:30
І знову про освітян
У вступному слові Прем'єр-міністр України М. Азаров на засіданні Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року наголосив, що закінчується навчальний рік. Безумовно, як завжди, ми зобов’язані зробити дітям свято. Тому прошу всіх членів Уряду спланувати поїздки в області, за якими вони закріплені, на «останні дзвоники» - щоб привітати випускників у школах і вузах, побажати нашим дітям щасливого майбутнього, відзначити лідерів навчання і обов’язково подякувати педагогам за їх самовідданий труд. А також вивчити стан справ, з’ясувати нагальні проблеми в сфері освіти в регіонах і внести Уряду пропозиції на їх вирішення.

Водночас розпочинається підготовка до нового навчального року. Зараз на це ми можемо виділити набагато більше ресурсів, ніж минулого року. Тому і зробити треба набагато більше і краще. Міністерство освіти, науки, молоді і спорту розробило план підготовки навчальних закладів до нового освітнього сезону. Оскільки у його виконанні братиме участь не тільки профільне міністерство, а й будівельники, медики, енергетики, місцеві адміністрації тощо, Кабінет Міністрів бере під особливий контроль те, щоб восени по всій країні діти прийшли у відремонтовані, обладнані, теплі класи. І тому хочу озвучити головні завдання і терміни їх виконання.

До 15 червня треба ретельно переглянути та конкретизувати замовлення на підручники для загальноосвітніх навчальних закладів – з огляду на реальну кількість учнів, які восени сядуть за парти. У кожного учня має бути повний набір підручників. Не пізніше 10 вересня абсолютно всі підручники мають бути в руках у учнів.

До 25 серпня необхідно заповнити штат педагогів дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Те, що можна зробити для зацікавлення педагогів, ми робимо. Нагадаю, що протягом поточного року зарплата, наприклад, вчителів вищої категорії збільшиться на 340 гривень і складе майже 2700 гривень.

Зазначу також, що в цьому році ми вперше ставимо завдання, щоб абсолютно всі педагоги, 100% працівників загальноосвітніх навчальних закладів – хоч в місті, хоч в селі - володіли комп’ютером, основами інформаційно-комунікативних технологій. Отже, крім відпусток і відпочинку вчителям самим доведеться повчитися, підвищити кваліфікацію. Міносвіти повинно забезпечити цей процес не на шкоду, безумовно, відпочинку.

27-30 серпня ц. р. мають відбутися засідання колегій Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управлінь освіти і науки регіональних державних адміністрацій, серпневі конференції педагогічних працівників. Треба буде принципово оцінити стан підготовки до навчального року і вжити останніх заходів, щоб як кажуть «всі хвости підтягнути».

Зокрема, ми поставили завдання протягом максимум двох років всюди організувати навчання в одну зміну. До речі, в Києві така реформа була здійсненна ще у 2003 році. Це дало можливість краще організувати навчально-виховний процес у школах, взяти під контроль відвідування уроків, а батькам стало спокійніше за своїх дітей.

Але досі у понад одній тисячі загальноосвітніх навчальних закладів (це біля 6% від загальної кількості) заняття проводяться у дві зміни. Найбільша їх кількість у м. Севастополі (20%), на Рівненщині (15%), в Автономній Республіці Крим (14%), Закарпатській (14%), Луганській (8%), Донецькій (8%) областях. Звертаю увагу керівників регіонів, щоб вони взяли участь у вирішенні цієї проблеми.

Друга зміна у школі повинна залишитися пройденим етапом.

Також до 1 вересня ми повинні оцінити підготовку до опалювального сезону, а 1 жовтня повністю завершити підготовку навчальних закладів до роботи в осінньо-зимовий період. Особливістю нинішнього року є те, що з’явились додаткові бюджетні можливості, інвестиційні можливості (за рахунок «зелених інвестицій») запровадити в навчальних закладах енергозбереження. Всі ці можливості треба використати повністю і вчасно: модернізувати котельні, поставити склопакети, утеплити фасади і мережі і так далі.

Попереджаю, що за тепло в школах ми спитаємо по повній програмі. Так само, як за тепло в лікарнях і поліклініках – це критична для нас позиція. Особливу увагу вимагаю звернути на школи-інтернати. Там немає батьків, які в разі крайньої потреби підставлять плече в підготовці до навчального року.

Поточного року передбачено закупити більше 250 шкільних автобусів. У липні закінчуються тендерні процедури, отже, вимагаю, щоб Міністерство освіти добилося, щоб до 1 вересня всі шкільні автобуси уже були на місцях і підвезли дітей на перший дзвоник.

Особливо хочу наголосити, що модернізація навчальних закладів – це не сезонна кампанія, а відтепер постійна робота. Економіка запрацювала і почала виходити з кризи. Податкові стимули для інвестиційної активності ми створили. Отже, бюджетні кошти будуть збільшуватись. Міністерство освіти і Міністерство фінансів разом з профспілками освітян та громадськими організаціями повинні вже зараз розробляти пропозиції Уряду: на скільки ми підвищимо оплату праці педагогів в 2012 році, в 2013 році, в 2014 році – і так далі. Скільки сучасних шкіл збудуємо в 2012, в 2013, в 2014 роках і так далі. Як пристосуємо навчальні програми до запитів суспільства, що в ньому з’являються нові професії, нові робочі місця. Як забезпечимо нашим дітям не тільки знання, а й фізичний, культурний розвиток.

Усе це суспільство повинно знати. І бачити, куди ми йдемо у перетвореннях системи освіти.
Переглядів: 629 | Додав: adminslav | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz