КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Славутицька міська організація
Меню сайту

Корисні посилання
Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України 
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 
Федерація Профспілок України 
Відділ освіти виконавчого комітету Славутицької міської ради 
Міський методичний центр 

Форма входу


Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 01:34

Головна » 2013 » Лютий » 26 » Міжнародний день рідної мови в Славутичі
14:31
Міжнародний день рідної мови в Славутичі
Сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн - провідна ідея Міжнародного дня рідної мови, який святкується щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

21 лютого було обрано на знак подій, які відбулися цього дня у 1952 році в столиці Бангладеш Дацці, де від куль поліцейських загинули студенти - учасники демонстрації на захист своєї рідної мови бенгалі, яку вони вимагали визнати однією із державних мов країни.

Відповідно до розробленого ЮНЕСКО Атласу мов світу, що перебувають під загрозою зникнення, за період життя останніх трьох поколінь людей із шести тисяч наявних у світі, вже зникли понад 200 мов, 538 перебувають у критичному стані, 502 мовам загрожує серйозна небезпека, 651 перебуває в небезпеці і 607 - у стані нестійкості.
Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

За даними Всеукраїнського перепису населення станом на 2001 рік українську мову вважали рідною 67,5% населення України. Російську мову визначили як рідну 29,6% населення. Частка "інших мов", які були вказані як "рідна", становила 2,9%.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам.

20 лютого, напередодні Міжнародного дня рідної мови, відбулася четверта Всеукраїнська українознавча гра "Соняшник", в якій брали участь 127 учнів ліцею. Славутицький ліцей - постійний учасник даного конкурсу. Щоб зацікавити інші навчальні заклади, організаційний комітет конкурсу адресував іншим школам презентаційні пакети із завданнями. Таким шляхом, наприклад, до конкурсу долучилися 14 учнів загальноосвітньої школи № 1. Гра проводиться з метою формування у школярів сталої зацікавленості українською мовою, літературою та українознавством; підвищення кваліфікації вчителів української мови, літератури та українознавства; активізації позакласної та позашкільної роботи; надання учням можливості змагатися в міжрегіональному масштабі, не виїжджаючи зі свого району.

21 лютого відбулася третя Всеукраїнська гра з англійської мови "Puzzle", мета якої -" формування у школярів сталої зацікавленості англійською мовою, літературою та історією; підвищення кваліфікації вчителів англійської мови, літератури та історії; активізація позакласної та позашкільної роботи із зазначених вище дисциплін". Учасниками гри були 63 учні ліцею. Кожен учасник отримав яскравий буклет із 30-ма завданнями, розбитими на три рівні складності. На кожне завдання пропонувалось п`ять варіантів відповідей, серед яких лише одна правильна.

Як зазначають правила, результати кожної гри будуть оприлюднені через шість тижнів з дня отримання оргкомітетом всіх заповнених бланків відповідей. Всі учасники отримають сертифікати.

28 лютого відбудеться загальноміський лінгвістичний конкурс «Мови, які вибираю для майбутнього». Запрошуємо відвідати конкурс, який відбудеться о 15.30 в приміщенні загальноміського бібліотечно-інформаційного центру.

Мандровний О.М., методист центру
Переглядів: 421 | Додав: adminslav | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz