КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Славутицька міська організація
Меню сайту

Корисні посилання
Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України 
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 
Федерація Профспілок України 
Відділ освіти виконавчого комітету Славутицької міської ради 
Міський методичний центр 

Форма входу


Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 09:54

Головна » 2012 » Січень » 12 » Права профспілок – під надійний контроль
12:15
Права профспілок – під надійний контроль
Сьогодні все більш актуальним стає питання не лише про роль профспілок в захисті законних прав та інтересів працівників, але і про захист прав самих профспілок. Яким чином вирішує ці проблеми Федерація профспілок України?

Як повідомили в Департаменті правового захисту ФПУ, на виконання постанови Президії ФПУ від 16.09.2010 «Про стан дотримання прав профспілок» розпорядженням ФПУ від 19.10.2010 року № 168 була створена робоча група під керівництвом Ю.М.Кулика у складі 16 осіб з представників профспілок бюджетної сфери, виробничих галузей та сфери обслуговування, окремих керівників структурних підрозділів апарату ФПУ для підготовки пропозицій щодо запровадження нових механізмів захисту й реалізації прав профспілок.

Цим розпорядженням Департаменту правового захисту ФПУ доручалося забезпечити узагальнення та здійснення правової оцінки відповідних матеріалів від членських організацій та заходів, що будуть запропоновані членами робочої групи для покращення роботи щодо захисту законних профспілкових прав та інтересів. Враховуючи ситуацію, яка склалася в діяльності Федерації після VI з’їзду ФПУ, було вирішено підсилити правовий захист як ФПУ, так і її членських організацій. З цією метою у Департаменті правового захисту ФПУ з 1 квітня 2011 року створено управління судового захисту, основними завданнями якого є здійснення судового захисту ФПУ, підприємств та господарських товариств, заснованих ФПУ, а також надання правової допомоги членським організаціям ФПУ, в тому числі участь у судових засіданнях в якості представників членських організацій за їх дорученнями.

Характерно, що у 2011 році в провадженні судів різних рівнів знаходилось 56 позовів, які можна розцінювати як втручання у внутрішню статутну діяльність ФПУ та її суб’єктів господарювання, відбулося 240 судових засідань. Фахівцями Департаменту правового захисту ФПУ забезпечувався захист ФПУ та її членських організацій у судах, надавалася консультативна та інша правова допомога у відстоюванні законних прав та інтересів профспілкових організацій. А починаючи з червня 2011 року ФПУ надає безповоротну фінансову допомогу територіальним профоб’єднанням як дольову участь ФПУ у фінансуванні утримання штату головних спеціалістів з питань правової роботи. В листопаді 2011 року з цією категорією фахівців Департаментом правового захисту ФПУ було організовано семінар-навчання, на якому розглядалися питання судового захисту порушених прав профспілок, в тому числі майнових прав, надана консультативна та методична допомога. Було проведено круглий стіл «Об’єднання громадських організацій задля захисту конституційних прав» за участі народних депутатів України, представників профспілкових та інших громадських організацій, наукових установ, суб’єктів господарювання ФПУ, засобів масової інформації.

Водночас Управління інформаційної роботи та масових акцій широко висвітлювало факти, пов’язані з порушення прав та законних інтересів Федерації профспілок України, її членських організацій, профспілкових активістів, членів профспілок у засобах масової інформації, на сайті ФПУ, проводило прес-конференції керівництва ФПУ з представниками преси, громадських організацій.

Виконуючи рекомендації Міжнародної організації праці, ФПУ здійснювало моніторинг прав порушень профспілок в Україні з внесенням відповідної інформації до Єдиного реєстру порушень прав профспілок та інформуванням органів державного нагляду, Міжнародної конфедерації профспілок. Так, 22 липня 2011 року ФПУ звернулася до Комітету по свободі об’єднань МОП з інформацією про конкретні факти створення роботодавцями підконтрольних профспілок, залучення в їхні лави працівників використовуючи брехливу інформацію і в примусовому порядку, випадки переслідування профспілкових лідерів за активну участь у захисті прав профспілок тощо.

Для довідки: станом на 01.12.2011 року на 56 підприємствах зафіксовано 94 порушення прав профспілкових організацій.

Департамент міжнародної роботи ФПУ забезпечував інформування міжнародних організацій (МКП, МОП), профспілкових центрів інших країн про порушення прав профспілок в Україні, інформував дипломатичні представництва в Україні про факти порушень профспілкових прав роботодавцями, які є громадянами відповідних країн. Наприклад, 9 грудня 2011 року у ФПУ пройшов круглий стіл «Проблемні питання виконання в Україні конвенцій Міжнародної організації праці», на якому розглядалися пропозиції щодо запровадження нових механізмів захисту й реалізації прав профспілок через механізм міжнародних правових норм та підтримку з боку міжнародних організацій.

Важливо, що вже підготовлено робочий варіант нової редакції Закону України «Про професійні спілки», в якому, зокрема, передбачається унормування питань щодо спрощення процедури легалізації профспілок, взяття їх на облік у податкових органах, фондах соціального страхування, подання звітності, зміну найменування профспілкових організацій тощо, що є актуальним на сьогодні. Проте, перш ніж надіслати його до обговорення в членські організації ФПУ, він має пройти узгоджувальні процедури з усіма членами робочої групи, керівництвом ФПУ, в комісіях ФПУ з питань організаційної та правової роботи.

Медіа-центр ФПУ
Переглядів: 511 | Додав: adminslav | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz