КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Славутицька міська організація
Меню сайту

Корисні посилання
Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України 
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 
Федерація Профспілок України 
Відділ освіти виконавчого комітету Славутицької міської ради 
Міський методичний центр 

Форма входу


Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 18:00

Головна » 2020 » Вересень » 15 » Профспілка: 30 років від дня створення у незалежній Україні
16:21
Профспілка: 30 років від дня створення у незалежній Україні

 14 вересня 2020 року, Профспілка працівників освіти і науки України відзначає 30-річчя від дня створення у незалежній Україні. Саме 14 вересня 1990 року було проведено установчий З’їзд, який обрав Центральний комітет Профспілки і від цього дня розпочалася нова історія Профспілки у нашій державі.
Сьогодні Профспілка працівників освіти і науки України об’єднує 1 440 721 член Профспілки. У складі Федерації профспілок України Профспілка освітян залишається її найчисельнішою членською організацією (на 1 січня 2020 року у структурі Профспілки нараховується 24 обласні та Київська міська організації, Загалом у складі галузевої Профспілки 24 311 первинних профспілкових організацій).

За ці роки незалежності України вдалося зберегти структуру Профспілки (адміністративно-територіальний і виробничо-професійний принципи) та об'єднати педагогічних працівників загальноосвітніх шкіл, дошкільних та позашкільних установ, науково-педагогічних працівників, професорсько-викладацький склад закладів вищої та професійної (професійно-технічної) освіти, молоді, яка навчається, а також адміністративно-господарський, допоміжний персонал установ та закладів освіти і непрацюючих пенсіонерів.

Після проголошення незалежності України Профспілка працівників освіти і науки докорінно змінила модель своєї діяльності. Профспілка повністю зосередила увагу на:

представництві й захисті трудових, соціально-економічних прав та інтересів своїх членів;

здійсненні соціальної підтримки студентської та учнівської молоді;

забезпеченні впливу на законодавчий процес;

юридичній та правовій підтримці спілчан;

ефективній співпраці з органами законодавчої та виконавчої влади, роботодавцями;

системі навчання спілчан за напрямами;

розвитку ділового співробітництва з міжнародними організаціями;

підтримці здорового способу життя та змістовного дозвілля;

інформуванні та медійній грамотності спілчан.

Профспілка працівників освіти і науки України та її 25 територіальних організацій відповідно до закону «Про соціальний діалог в Україні» визнані репрезентативними.

Починаючи з 1993 року, регулярно укладається Галузева Угода між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, положення і норми якої передбачають надання додаткових трудових та соціально-економічних прав і гарантій освітянам. Такі Угоди були підписані з усіма міністрами освіти.

Діючу Галузеву угоду було підписано листопаді 2016 року у Києві. Свої підписи на документі під час урочистої церемонії поставили Голова Профспілки Георгій Труханов та Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Профспілка провадить активний соціальний діалог у рамках СПО всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань, Національної тристоронньої соціально-економічною ради, громадських радах при Міністерствах, комітетах Верховної Ради України. На різних рівнях співпрацює з депутатськими фракціями та народними депутатами.
Профспілка щороку розглядає та погоджує сотні нормативно-правових документів, які зачіпають права та інтереси спілчан, вносить пропозиції до законопроектів Верховної Ради України, постанов Уряду, наказів профільного міністерства. Також опрацьовує та надає зауваження й доповнення до документів Федерації профспілок України.

Профспілка бере активну участь у розробці законопроектів, що стосуються галузі освіти. Так, свої пропозиції, зауваження, заперечення чи незгоди через звернення до народних депутатів та профільних комітетів у різні роки організація подавала до проектів Законів України «Про державний бюджет України», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про вищу освіту», «Про наукову та науково-технічну діяльність», «Про відпустки», «Про прожитковий мінімум» та ряду інших законодавчих документів.

Уже багато років Профспілка, її організаційні ланки беруть участь у парламентських слуханнях із питань фінансування освіти, оплати праці освітян середньої, вищої школи, дошкілля, проблем молоді, основних соціальних гарантій тощо. Переважна більшість пропозицій Профспілки знаходить своє відображення у Рекомендація парламентських слухань.
ЦК Профспілки

Переглядів: 121 | Додав: adminslav | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz