КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Славутицька міська організація
Меню сайту

Корисні посилання
Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України 
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 
Федерація Профспілок України 
Відділ освіти виконавчого комітету Славутицької міської ради 
Міський методичний центр 

Форма входу


Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 07:47

Головна » 2013 » Грудень » 2 » Головам первинних Профспілкових організацій
12:21
Головам первинних Профспілкових організацій
На виконання листа Федерації профспілок України розміщую проект Закону України "Про харчування в загальноосвітніх навчальних закладах".

Прошу ознайомитись з текстом проекту Закону та внести пропозиції з цього питання, надіславши їх на нашу адресу Славутицької міської організації Профспілки працівників освіти і науки України до 04 грудня 2013 року.

Проект Закону України

«Про харчування у загальноосвітніх навчальних закладах»
Цей Закон встановлює правові та організаційні засади діяльності у сфері 'забезпечення учнів у загальноосвітніх навчальних закладах достатнім, якісним і безпечним харчуванням, а також визначає державну політику та державне регулювання суспільних відносин у цій сфері.

РОЗДІЛ І. Загальні положення
СТАТТЯ 1. Основні терміни та їх визначення

У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:
■ діти шкільного віку - діти віком від 6 до 18 років;
■ дитяче харчування за віком - харчування дітей вікових груп: від 6 до 10 років, від 10 до 14 років, від 14 до 18 років;
■ харчування у загальноосвітніх навчальних закладах - скомплектований раціон харчування (сніданок і (або) обід, полуденок, вечеря) для споживання дітьми у загальноосвітніх навчальних закладах, призначений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я дітей;
■ система організації харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах - сукупність засновників та суб’єктів господарювання у сфері ресторанного господарства, які комплексно, системно вирішують коло питань щодо забезпечення дітей якісним, безпечним харчуванням;
■ заклад ресторанного господарства для організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах (їдальня і буфет) - організаційно- структурна одиниця, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) виготовляє, продає і організує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів;
■ підприємство ресторанного господарства - заклад (сукупність закладів), який є самостійним статутним суб’єктом господарювання, має права юридичної особи і здійснює свою роботу з метою одержання прибутку;
■ комунальне підприємство шкільного харчування - самостійний статутний суб’єкт господарювання, який має права юридичної особи з комунальною формою власності та якому підпорядкована певна кількість закладів ресторанного господарства (їдалень, буфетів), що обслуговують учнів у загальноосвітніх навчальних закладах;
■ засновник комунального підприємства шкільного харчування - орган місцевого самоврядування, що сприяє організації харчування за місцем перебування дітей (навчання, відпочинку тощо), на території та матеріально- технічній базі навчальних закладів;
■ поживна цінність харчування - усі основні природні компоненти раціону харчування, включаючи білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні мікро- і макроелементи;
■ якість продуктів - ступінь досконалості властивостей продуктів, що визначаються органолептично і (або) методами лабораторного аналізу;
■ раціональне харчування фізіологічно повноцінне, харчування здорових дітей із врахуванням їх віку, статі та інших факторів, достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні;
■ дієтичне харчування - харчування дітей з захворюваннями з метою їх профілактики, запобігання їх розвитку або загострення;
■ фізіологічні потреби — це потреби організму в енергії і життєво важливих речовинах: білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, мінеральних мікро- та макроелементах;
■ фізіологічні норми - це кількість залежно від статі і віку основних харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів) та енергії, вітамінів та мінеральних мікро- та макроелементів;
■ персонал - працівники підприємства ресторанного господарства.

СТАТТЯ 2. Законодавство України про харчування дітей шкільного віку

1. Законодавство у сфері забезпечення дітей шкільного віку харчуванням
базується на Конституції України та включає цей Закон і Закони України "Про охорону дитинства", "Про загальну середню освіту", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про державну допомогу сім’ям з дітьми", "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", «Про безпечність та якість харчових продуктів», "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", нормативно-правові акти: Цивільний
кодекс, Господарчий кодекс та інші, що регулюють суспільні відносини у цій сфері.
2. Якщо у чинному міжнародному договорі України, укладеному у встановленому законом порядку, містяться інші правила, ніж ті, що встановлені цим Законом, застосовуються правила відповідного міжнародного договору України.

СТАТТЯ 3. Державна політика щодо забезпечення дітей шкільного віку достатнім, якісним, безпечним харчуванням

1. Державна політика у сфері забезпечення дітей шкільного віку достатнім, якісним і безпечним харчуванням спрямована на зміцнення і збереження їх здоров’я, здійснення профілактики захворювань шляхом організації раціонального харчування.
2. Держава забезпечує створення умов, за яких можливо задовольнити потреби кожної дитини в якісному та безпечному харчуванні за місцем навчання. З цією метою держава проводить заходи щодо:
1) розвитку вітчизняного виробництва широкого асортименту продуктів, продовольчої сировини та приготування страв і напоїв у шкільних їдальнях і буфетах, здешевлення та підвищення їх якості;
2) забезпечення безоплатного та пільгового харчування у загальноосвітніх навчальних закладах дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, дітей з малозабезпечених сімей, частково згідно з рішенням педагогічної ради вихованців груп продовженого дня, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, учнів 1 - 4-х класів; вихованців шкіл-інтернатів, пришкільних інтернатів, спеціальних шкіл; дошкільних навчальних закладів та оздоровчих таборів при школах;
3. Батьківські комітети приймають участь в контролі організації харчування в загальноосвітніх навчальних закладах.
4. Державна політика у сфері забезпечення дітей шкільного віку достатнім, якісним і безпечним харчуванням здійснюється органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади в містах і (або) районах.
5. Кабінет Міністрів України забезпечує здійснення державної політики щодо поліпшення стану харчування в загальноосвітніх навчальних закладах, координує роботу міністерств та інших органів виконавчої влади у цій сфері.

СТАТТЯ 4. Порядок забезпечення дітей шкільного віку харчуванням

1. Право на забезпечення дітей харчуванням в загальноосвітніх навчальних закладах є складовою частиною Закону України «Про загальну середню освіту», що сприяє збереженню здоров’я і забезпеченню відповідного рівня працездатності учнів.
2. Видатки на забезпечення харчуванням за місцем навчання дітей-сиріт; дітей, які входять до складу малозабезпечених сімей; дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; учнів 1-4 класів; вихованців навчальних закладів при інтернатах; вихованців дошкільних навчальних закладів, частково вихованців груп продовженого дня здійснюються державою за' рахунок бюджетних коштів, що передбачаються у місцевому і державному бюджеті України.
3. Видатки на утримання, у тому числі забезпечення харчуванням вихованців в навчальних закладах при інтернатах здійснюються з урахуванням матеріального стану сім’ї.
4. На пільгових умовах забезпечуються харчуванням (сніданками або полуденками) учні старших (5-11) класів.
5. Набори продуктів для харчування дітей різних вікових груп визначаються в натуральних показниках органами охорони здоров’я з використанням нормативів фізіологічної потреби організму дитини у продуктах харчування, виходячи з їх хімічного складу та енергетичної цінності, та затверджуються центральним органом виконавчої влади.
6. Органи місцевого самоврядування мають право приймати рішення про додаткове пільгове або безоплатне забезпечення харчуванням дітей з урахуванням місцевих бюджетів.

РОЗДІЛ II. Державне регулювання та державне стимулювання організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах

СТАТТЯ 5. Мета державного регулювання

Державне регулювання організації харчування дітей шкільного віку здійснюється з метою забезпечення гарантій щодо:
■ захисту життя і здоров’я дітей за рахунок забезпечення їх якісним та безпечним для життя та здоров’я харчуванням;
■ організації харчування дітей шкільного віку згідно з фізіологічними нормами за місцем навчання;
■ забезпечення наявності всіх необхідних якісних і безпечних продуктів згідно з затвердженими нормами;
■ забезпечення здійснення обігу сировини, напівфабрикатів, готової продукції з дотриманням умов транспортування, зберігання, інших умов обігу, визначених у декларації виробника;
■ створення умов для розвитку комунальних підприємств шкільного харчування;
■ забезпечення стабільної роботи підприємств, що здійснюють організацію харчування з дотриманням установлених законодавством фізіологічних норм харчування, санітарно-гігієнічних вимог і правил, безпеки та збереження довкілля;
■ стимулювання інноваційного розвитку підприємств;
■ стимулювання діяльності підприємств з боку місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

СТАТТЯ 6. Державне регулювання організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах

1. Державне регулювання організації харчування в загальноосвітніх навчальних закладах здійснюється шляхом:
■ затвердження норм харчування для дітей шкільного віку, призначених органом охорони здоров’я та центральним органом виконавчої влади, та порядку оплатного, безоплатного та пільгового харчування;
■ здійснення державного контролю за дотриманням затверджених норм харчування дітей, які мають право на безоплатне або пільгове харчування;
■ здійснення державного нагляду і контролю за безпечністю і якістю харчування в загальноосвітніх навчальних закладах;
■ недопущення будівництва та введення в експлуатацію шкіл без їдалень і буфетів, що відповідають будівельним нормам і правилам, вимогам санітарно-гігієнічної та екологічної безпеки;
■ підтримання підприємств, що створені органами місцевого самоврядування та здійснюють організацію харчування при загальноосвітніх навчальних закладах, шляхом забезпечення їх відповідною матеріально-технічною базою, кваліфікованим персоналом, досвідченими керівниками, здатними забезпечити високу якість і ефективність діяльності шкільних їдалень;
■ надання органам місцевого самоврядування права пролонгації договору відповідним підприємством на організацію харчування, якщо немає претензій щодо організації харчування дітей і/або порушень норм цього Закону й інших нормативно-правових актів, несумісних з організацією харчування дітей;
2. Зазначені процедури державного регулювання здійснюються відповідними спеціально уповноваженими центральними органами виконавчої влади та їх органами на місцях у межах їх повноважень та в порядку, визначеному законодавством.

СТАТТЯ 7. Державне стимулювання організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах

1. Державне стимулювання підприємств, що організують харчування у загальноосвітніх навчальних закладах, здійснюється шляхом:
■ звільнення від податку на додану вартість продукції, що входить до складу сніданку, обіду, полуденка, вечері в їдальні при загальноосвітніх навчальних закладах, дошкільних навчальних закладах, дитячих таборах відпочинку, при навчальних закладах при інтернатах, дитячих будинках та затвердженої буфетної продукції незалежно від форми оплати: за безготівковим і/або готівковим розрахунком, та незалежно від джерел надходження коштів: за рахунок бюджетних асигнувань і/або за власні кошти;
■ впровадження механізмів здешевлення короткострокових і довгострокових кредитів для здійснення інноваційного розвитку шкільного харчування;
■ надання безоплатно підприємствам, які надають харчування дітям шкільного віку, приміщень, які відповідають необхідним санітарно- гігієнічним вимогам, забезпечуються гарячою та холодною водою, паливом, електроенергією, каналізацією та в яких проводиться капітальний і поточний ремонт. Здійснювати за рахунок коштів місцевих фінансових органів оплату вартості меблів, торгово-технологічного та холодильного обладнання та витрат з їх монтажу, запасних частин до них, капітального та поточного ремонту;
■ виплата заробітної плати під час карантину та канікул працівникам їдалень у загальноосвітніх навчальних закладах, тобто під час вимушеного простою, не нижче від двох третин ставки встановленого працівникові розряду (окладу) за рахунок відповідно системи соціального захисту (страхування) та коштів місцевих бюджетів;
■ стимулювання створення в установленому порядку комунальних підприємств шкільного харчування та забезпечення контролю за їх роботою з боку центральних і місцевих органів виконавчої влади й органів самоврядування;
2. Зазначені процедури державного стимулювання здійснюються відповідними спеціально уповноваженими центральними органами виконавчої влади та їх органами на місцях у межах їх повноважень та в порядку, визначеному законодавством.

РОЗДІЛ III. Державне регулювання закупівлі продовольчих товарів, сировини, напівфабрикатів

СТАТТЯ 8. Державне регулювання щодо забезпечення дітей шкільного віку якісними та безпечними продуктами

1. Державне регулювання щодо забезпечення дітей шкільного віку якісними та безпечними продуктами відбувається шляхом:
■ контролю за здійсненням процедур закупівлі підприємствами основних продовольчих товарів за державні кошти згідно з чинним законодавством;
■ проведення розпорядниками бюджетних коштів тендера на закупівлю послуг з організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах тільки у одного учасника для підприємств, які створені органами місцевого самоврядування і які займаються тільки організацією шкільного харчування і не ведуть іншу комерційну діяльність;
■ контролю за закупленою сировиною, продовольчими товарами, напівфабрикатами, призначеними для приготування їжі у шкільних їдальнях, які повинні відповідати обов’язковим параметрам безпечності та специфікаціям якості, затвердженим центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я;
■ контролю відповідності сировини державним санітарним, нормам, що підтверджується санітарно-епідеміологічним сертифікатом, виданим у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я;
■ встановлення сталих зв’язків з постачальниками, які зарекомендували себе як надійні при постачанні якісних і безпечних продовольчих товарів, сировини, напівфабрикатів, та не мають претензій щодо якості продукції і/або порушень цього Закону й інших нормативно-правових актів, несумісних з організацією харчування дітей.
2. Зазначені процедури державного регулювання здійснюються відповідними спеціально уповноваженими центральними органами виконавчої влади та їх органами на місцях у межах їх повноважень та в порядку, визначеному Законом.

СТАТТЯ 9. Основні вимоги щодо закупівлі продовольчих товарів, сировини, напівфабрикатів

1. Забороняється використання продуктів, якщо вони:
■ не відповідають встановленим вимогам до якості та безпеки;
■ не мають супровідних документів, які засвідчують їх походження та якість;
■ є контрабандними;
■ містять гормональні препарати та генетично модифіковані організми, штучні барвники тощо.

РОЗДІЛ IV. Відповідальність за порушення законодавства про харчування дітей шкільного віку

СТАТТЯ 10. Відповідальність за порушення законодавства про харчування дітей шкільного віку

1. Особи, винні у порушенні вимог законодавства про харчування дітей шкільного віку, несуть цивільно-правову, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законодавством.
2. Шкода, завдана здоров’ю дітей через порушення встановлених вимог цього Закону, відшкодовується у повному обсязі відповідно до законодавства України.

РОЗДІЛ V. Міжнародне співробітництво у сфері забезпечення належної якості та безпеки харчування дітей шкільного віку

СТАТТЯ 11. Міжнародне співробітництво у сфері забезпечення належної якості та безпеки харчування дітей шкільного віку

1. Міжнародне співробітництво у сфері забезпечення належної якості та безпеки харчування дітей шкільного віку здійснюється шляхом:
■ участі в роботі міжнародних організацій;
■ гармонізації вимог щодо якості та безпеки продовольчих товарів, сировини, напівфабрикатів з відповідними міжнародними вимогами;
■ обміну інформацією про заходи, що застосовуються для забезпечення якісного та безпечного харчування дітей шкільного віку.

РОЗДІЛ VI. Прикінцеві положення

СТАТТЯ 12. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з « » 200 року.
2. Закони й інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності даного Закону, діють у частині, що не суперечить цьому Закону.
3. Кабінету Міністрів України врахувати у проекті Державного бюджету України на 20 рік видатки на безоплатне забезпечення харчуванням:
■ учнів денних середніх навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків; учнів з малозабезпечених сімей, учнів 1—4-х класів — одноразовим (обід); дітей 6-річного віку в загальноосвітніх школах - триразовим (сніданок, обід, полуденок); учнів, які проживають у пришкільних інтернатах, та учнів, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - триразовим (сніданок, обід, вечеря); вихованців шкіл-інтернатів і спеціальних шкіл - чотириразовим (сніданок, обід, полуденок, вечеря), а також, за рішенням педагогічної ради, частково вихованців груп подовженого дня з малозабезпечених сімей (10% складу групи - повністю, 15% - наполовину).
4. Кабінету Міністрів України протягом шести місяців з дня опублікування цього Закону:
■ забезпечити прийняття нормативно-правових актів, що сприятимуть виконанню цього Закону;
■ розробити та подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до законів України, положень, які випливають із цього закону;
■ забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із вимогами цього Закону;
■ доопрацювати і внести зміни у Збірник рецептур страв для харчування школярів, затверджений Наказом Міністерства торгівлі УРСР від 24.12.1985 р. №341;
■ розробити Положення про комунальне підприємство шкільного харчування.

Президент України
«__» _____________ 20__ року
Переглядів: 352 | Додав: adminslav | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz